Kota Makkah dan Madinah (haramain) ketika ini sedang dibanjiri oleh jutaan umat Islam dari segenap pelusuk dunia dalam rangka melaksanakan ibadah haji. Betapa gembiranya mereka yang terpilih menyambut seruan Allah ke Baitullah, melaksanakan rukun Islam ke lima. Apatah lagi tempoh menunggu giliran yang lama sehingga bertahun-tahun. Wang yang banyak tidak menjamin lambaian kaabah, sebaliknya semuanya adalah pilihan daripada Allah swt. Namun setiap orang Islam wajib menanam niat untuk melaksanakan ibadah haji serta berusaha ke arahnya.

Banyak tempat-tempat bersejarah yang sesuai untuk dilawati sebelum tibanya hari wuquf. Tempat yang biasa dilawati ialah Jabal Rahmah, Gua Tsur, Gua Hira’, ladang unta, muzium, perkuburan Ma’la dan banyak lagi. Tidak kurang pula yang mengambil kesempatan melakukan umrah sunat sebanyak yang boleh. Almaklumlah.. peluang mengunjungi tanah suci bukan datang selalu, gunakan sepenuhnya untuk beramal. Tidak kurang pula yang banyak menghabiskan masa di Masjidil Haram mengerjakan berbagai amalan sunat khususnya tawaf sunat.

Barisan kedai yang begitu banyak di sepanjang jalan dari hotel ke Masjidil Haram pasti memberi cabaran kepada bakal-bakal haji untuk mengintai barang-barang jualan bagi dijadikan ole-ole. Seelok-eloknya selesaikan ibadah haji, barulah berbelanja untuk dijadikan ole-ole. Namun ole-ole yang paling baik adalah air zam-zam dan kurma Madinah, yang tidak terdapat di tempat lain.

…Kurma yang berbagai pilihan dan berbagai kualiti lebih banyak boleh didapati di Madinah berbanding Mekah.

Manakala ketika di Madinah, jemaah haji akan berpeluang bersolah berjemaah 40 waktu di Masjidin-Nabawi. Hotel-hotel besar yang dibangunkan disekeliling masjid memudahkan jemaah haji berulang alik ke masjid. Tidak kurang pula yang banyak menghabiskan masa beriktikaf di dalam masjid. Manakala tempat lawatan di Madinah yang boleh dilawat pula adalah Makam Rasulullah, Abu Bakar dan Umar, Jannatul Baqi’, Masjid Quba’, Masjid Qiblatain, Jabal Uhud, perkuburan Syuhada’, ladang kurma dan lain-lain lagi.

Renungan: Ibnu Umar r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda ”Barang siapa menziarahiku dan tidak mempunyai maksud-maksud yang lain, mempunyai hak ke atasku bahawa daku mensyafaatinya bagi pihaknya. (H.R. Tabrani)

Sesiapa yang pernah mengunjungi Baitullah pasti akan merindui dan berazam untuk mengunjunginya lagi…